Coronaviruset fortsätter att kasta sin mörka skugga över börsen. Är det inte en ny muterad virusvariant så är det brister i vaccineringen. Nu visar färsk undersökning att vaccinet tappar effekt snabbare än vad man tidigare trott.

ANNONS

Det som skrämt upp delar av aktiemarknaden senaste tiden är uppgifter om att vaccinets motståndskraft minskar förvånansvärt fort.

Tappar 12 % på 3 månader

Enligt en färsk studie från Oxfords Universitet minskar effektiviteten för Pfizer/BionNTechs (som är mest vanligt i Sverige) vaccin med hela 12 procentenheter efter bara 3 månader.

Från att initialt vara skyddad till 90 procent efter två doser är skyddet bara 78 procent 3 månader senare. För Astras vaccin är fallet mindre, men där är skyddet å andra sidan bara 67 procent efter andra dosen.

Vaccinet tappar effekt

Den som trodde sig vara på säker mark efter två doser får helt enkelt tänka om. Och det är i det här perspektivet man ska se den uppkomna debatten om en tredje och fjärde vaccindos.

Sverige före Israel

Sverige ligger dock bra till i internationell jämförelse. Enligt Folkhälsomyndigheten Statistik för vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) har 65 procent av Sveriges befolkning fått två doser.

Det kan jämföras med länderna i tabellen nedan från Our World in Data. Sverige ligger alltså nu före länder som Israel och Storbritannien som länge framhölls som föregångsländer när det gällde vaccineringen.

ANNONS
ANNONS

Vaccinet tappar effekt

Relaterade artiklar:

Sverige spurtar bra i vaccinationsracet. Dagens PS