Dagens PS

Ny byggteknik slår rekord - hot mot Skanska och NCC

Unik byggprocess sparar tid och minskar priserna.
Det kinesiska byggbolaget Broad Sustainable Building har utvecklat en process som reducerat både pris och byggtid. Hur kommer det påverka våra svenska internationella byggbolag? (Foto: Skärmklipp video)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 17 okt. 2023Publicerad: 28 juni 2021

Byggindustrin har länge varit förskonad från konkurrens av nya tekniska lösningar eller affärsmodeller. Nya innovativa aktörer har hittills lyst med sin frånvaro. Men nu kan det bli ändring på det.

ANNONS
ANNONS

Bland annat beroende på att hus redan börjat byggas med så kallad 3D-printing. Det är en byggteknik som reducerat både pris och byggtid. Men det är ändå en västanfläkt mot vad det kinesiska byggbolaget Broad Sustainable Building har på gång.

Patenterad teknik bygger på rekordtid

Kineserna har via en patenterad byggteknik prefabricerat höghus i en omfattning som ingen annan har gjort tidigare. I videon nedan kan man se hur ett tio våningars hus byggs på en dryg dag. Eller 28 timmar och 45 minuter för att vara exakt.

Knepet är att modulerna är förproducerade med rutor, rör, isoleringar, ventilation etc. Sedan transporteras och staplas modulerna på plats enligt en sinnrik metod.

Bygger för en tredjedel av priset

Dessutom är husen energisnåla under såväl byggtiden som efteråt. Vill man sedan flytta huset är det lätt att montera ned. Om – eller när – den här byggtekniken sprids utanför Kina kan det få stora konsekvenser. Byggkostnaden är knappt en tredjedel mot ett konventionellt bygge.

Den prisskillnaden är det svårt att konkurrera med för vanliga byggbolag. Och det är inte bara lägre hus som kineserna byggt. Ett 57-våningshus på 19 dagar finns också med på kinesernas meritlista.

Fastighetspriser

ANNONS

En annan aspekt är hus- och lägenhetspriser. Kan man bygga nytt och modernt för under 10 000 kronor kvadratmetern borde det rimligtvis påverka värdet på existerande fastighetsbestånd. Det finns anledning att följa Broad Sustainable Building noga framöver.

Relaterade artiklar:

Elektrifiering av byggarbetsplatser. Dagens PS

AI ska optimera fastigheternas energianvändning. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS