Tanken med Riksbankens, och andra centralbankers, enorma stimulanspaket i spåren av pandemin var att få igång ekonomin igen.

ANNONS

Kritikerna till statliga stimulanspaket var att det mest gynnade tillgångspriser på aktier, fastigheter med mera. Investmentbanken Goldman Sachs flödesanalys ger kritikerna delvis vatten på sin kvarn.

Rekordflöden till aktiemarknaden

Banken har på rullande 12 månader mätt kapitalflödet in till världens börser på global basis. I förra veckan passerades 1 trillion dollar (ungefär 8,6 biljoner kronor).

Det är rekord i alla avseenden. Den förra toppnoteringen var på 2,1 biljoner kronor. Det nya rekordet är mer än fyrfaldigt högre.

stimulanspaket

Inte konstigt att börsen går upp

Det är alltså till aktiemarknaden världen över som pengarna till slut har letat sig. Stockholmsbörsen har fått sin del av kakan. Det är inte konstigt att börserna gått upp.

ANNONS
ANNONS

Flödet från centralbankerna lär fortsätta ett tag till men någonstans om ett år kommer det att upphöra och, enligt prognoserna, till och med byta riktning. Det borde innebära att kapitalflödena till aktiemarknaden gör likaledes.

Läs mer:

Bästa kompass för börsen – 92,7 procents korrelation. Dagens PS