Norden – det är här det händer

Uppdaterad: 11 feb. 2021Publicerad: 11 feb. 2021
De nordiska länderna står ut som de platser där rörligheten mellan olika inkomstklasser är högst. (Foto: TT)
De nordiska länderna står ut som de platser där rörligheten mellan olika inkomstklasser är högst. (Foto: TT)

”The american dream” bygger på föreställningen att USA är möjligheternas land för den som vill förverkliga en dröm. Oavsett vilka förutsättningar man har med sig i bagaget.

ANNONS
ANNONS

Det förblir dock allt som oftast en dröm för de som söker lyckan på andra sidan Atlanten.

Det finns betydligt större chans att förverkliga visionen om man bor i Norden. Det visar en färsk rapport av analysfirman BCO Research.

Norden sticker ut

I studien har BCO undersökt hur rörlig befolkningen har varit mellan olika inkomstklasser. Det visar sig att Norden sticker ut.

I samlad tropp ger de nordiska länderna största möjligheterna till rörlighet mellan socialgrupperna. Det är bara samhällsskicken i Schweiz och Tyskland som är i närheten.

USA har betydligt sämre rörlighet. Föds man i Pakistan är sannolikhet liten för en social klättring.

Grogrund för populism

BCO kopplar den sociala rörligheten till skillnader i inkomst. Ju större differenserna är i inkomst i ett land desto mindre är möjligheterna att förändra sin sociala status.

Här sticker Latinamerika ut med de mest extrema inkomstskillnaderna. Brasilien i synnerhet. Länderna toppar också listan över social orörlighet.

BOC kopplar även ojämlikhet och bristen på social rörlighet som grogrund för populism, något som de nordiska länderna varit förskonade från. Till skillnad från USA. Den här statistiken borde locka företagsamma entreprenörer till Sverige.

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
ANNONS