Ett av de mest omdebatterade områdena just nu är användningen av kontor efter pandemin. Otaliga undersökningar har gjorts. Två nya anlände i förra veckan.

Savills, en av världens största fastighetsrådgivare, har frågat teknologibolag hur de kommer att arbeta framöver. 95 procent förväntar sig att anställda fortsätter att arbeta hemma några dagar i veckan. 47 procent behöver mindre yta. Samtidigt svarade 13 procent av de behöver mer yta på grund av smittorisk. Ytterligheten var 9 procent av företagen som svarade att de anställda aldrig mera skulle komma till kontoret.

Kontorsytan minskas

I en annan undersökning av konsultjätten Accenture, som frågat 400 finansiella företag, uppgav 80 procent att de räknar med att de anställda kommer att vara på kontoret fyra till fem dagar i veckan.

Men samtidigt svarade över två tredjedelar av företagsledarna att kontorsytan ska minskas med mellan 9 och 40 procent.

Stora variationer

Variationerna är således stora men det kommer av allt att döma bli lägre efterfrågan på kontorsytor. Men än så länge är det som sagt bara planer och gissningar.

Därför är det intressant att se det faktiska utfallet i de länder som, till skillnad för Sverige, delvis har lättat på restriktionerna.

Ingen återgång

USA ligger uppskattningsvis ett par månader före Sverige då vaccineringen gått betydligt fortare. Här syns än så länge (t.o.m. sista april) ingen återgång till kontoren.

Det är Kastle Systems, som har elektroniska system inkopplade på tusentals kontor i USA som står för mätresultaten. I diagrammet syns nästan ingen skillnad på antalet kontorsarbetare från i höstas.

73,5% fortfarande hemma

I snitt är det 26,5 procent av de kontorsanställda som fysiskt infinner sig på kontoret. Det är alltså fortfarande 73,5 procent som arbetar hemifrån. Mest hemarbete äger rum i teknologitäta San Fransisco där bara knappt 15 procent arbetar på kontoren.

ANNONS
ANNONS

För svenska fastighetsbolag med många teknologibolag som hyresgäster torde det här vara en föraning vad som väntar.

Läs mer från Investerardygnet >>