Börsens vinnare har haft en fantastisk utveckling de senaste 13 åren, såväl i Sverige som i världen. På Stockholmsbörsen har kurserna i snitt femfaldigats.

ANNONS

Men det har långt ifrån varit jämnt fördelat mellan olika sektorer. Ibland beroende på skillnader i vinsttillväxt. Men också till följd av att marknaden värderat upp, respektive ned, vissa sektorer.

Värderingarna har dragits isär rejält. Vissa sektorer värderas nu under historiskt snitt medan andra är skyhögt över.

75 procents högre P/E-tal

Banken SEB har åskådliggjort sambandet i grafen nedan. Den visar hur dagens P/E-tal förhåller sig till snittet de senaste 15 åren. Skillnaden är uttryckt i procent.

Källa: SEB

I snitt är värderingen, mätt som P/E-tal, 30 procent högre i världen nu jämfört med perioden 2006–2021. Den största uppvärderingen har ägt rum för bilar, teknologi och mjukvara.

Där handlas bolagen till 75 procents högre P/E-tal.

ANNONS
ANNONS

Tesla 148 gånger vinsten

Att just bilar återfinns i toppen förklaras nästan enbart av elbilsjätten Tesla. Den prognosticerade vinsten i år för Elon Musks skapelse värderas till 148 gånger och Tesla står för halva börsvärdet i sektorn.

De ”gamla” bilmärkena” handlas som tidigare på ensiffriga vinstmultiplar.

Energibolag i botten

I andra änden av grafen återfinns de sektorer som nu värderas lägre än det 15-åriga snittet. Här återfinns energibolagen med 20 procents lägre värdering.

En av förklaringarna är att marknaden är skeptisk till att oljepriset kommer att bestå på de här höga nivåerna framöver.

Uppgivna investerare

För telekomoperatörer, som värderas 10 procent lägre än historien, är det nog snarast uppgivenhet som präglar investerarna.

Kurserna, liksom vinsterna, för telekomoperatörer har nästan varit oförändrade i två decennier. Utdelningen må vara lockande men inte kursutvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Se upp för teknologi- och mjukvarubolag

Om historiska värderingar skall upprepas är det sannolikt i svansen på den här grafen man skall fiska för att hitta omvärderingspotential.

Om oljepriset håller sig på de här nivåerna och telekomoperatörerna får lite medvind av 5G och konsolidering så kan det gå fort.

Likaså finns det anledning att vara försiktig med framför allt teknologi- och mjukvarubolag. Samt med Tesla.

Relaterade artiklar:

Goldman Sachs: Därför skall du köpa aktier i Januari. Dagens PS