Med 40 000 små satelliter ska det USA-baserade satellitnätverket Starlink täcka hela planeten med internetuppkoppling. I USA och Kanada skall tjänsten erbjudas redan i år och till resten av världen nästa år.

ANNONS

Så ser planerna ut för Elon Musks nya jätteprojekt som uppskattas kosta bortåt hiskeliga 1 000 miljarder kronor. I förra veckan sköts ytterligare 60 satelliter upp vilket hittills ger en flotta på cirka 700 satelliter.

Tester, enligt SpaceX som äger Starlink, visar på nedladdningshastigheter på 100 megabit per sekund. Det är ungefär bredbandshastigheten som kommer via fiber i dag i Sverige. I förlängningen har Starlink nämnt bredbandshastigheter på 1 gigabit per sekund.

Aggressiv plan sannolik

För att ta emot tjänsten kommer det att krävas någon slags antenn/parabol. Initialt ska tjänsten erbjudas glesbygden som saknar såväl mobil- som bredbandstäckning. Men sannolikt finns det också en mer aggressiv plan för framtiden. När väl tekniken är på plats torde det vara en smal sak att även rikta sig till tätorter och städer.

Läs mer: Här förverkligar de Elon Musks rymddrömmar

Till att börja med är bredbandsintäkterna från såväl Telia som Tele2 i fara. De utgör en knapp femtedel av omsättningen.

Om det går att bygga in en satellitmottagare i framtidens mobiltelefoner kan det bli riktigt jobbigt för världens teleoperatörer. 

ANNONS
ANNONS

Spacex tar in 16 miljarder i årets andra runda