Få har väl undgått att Teslas VD och huvudägare Elon Musk köpt ut Twitter från börsen och med buller och bång börjat rumstera om i bolaget. Speciellt är hans ledarskap av de anställda anmärkningsvärd och oortodox.

ANNONS

Företagsledningen på Twitter sades upp direkt. Likaså hälften av de anställda. Företagskort spärrades liksom förbud mot att jobba hemifrån.

Tvingade personalen skriva på att de skulle jobba hårt

Vidare tvingade Musk anställda, som ville vara kvar på Twitter, att signera ett avtal där de förband sig att jobba hårt.

I en företagsvärld där mjuka värden och omsorgen om anställda fått allt större utrymme har det naturligtvis skapat rubriker.

Men, som tidningen Wall Street Journal skriver i en lång artikel Is Elon Musk Your Boss’s Anger Translator? – WSJ, så har Musk lite överraskande fått beröm av andra företagsledare.

Elon Musks ultimatum till personalen i mitten november blev förstasidesnyheter över hela världen. En överväldigande del negativa kommentarer. Nu har däremot flera företagsledare höjt rösterna för att han gjort rätt. Mångmiljonlöner och daltande med personal funkar inte i ett bolag som gör stora förluster. (Foto: TT)

Uppskattas för sin tydliga hållning

Hans ofiltrerade hållning och krav på anställda har väckt respekt här och var i ledarskapskretsar.

De är trötta på daltandet med anställda. En företagsledare som trätt fram med namn och gjort sig till talesperson är Michael Friedman, som är VD för investeringsbolaget First Level Capital, och säger i artikeln:

Jag tror alla framgångsrika chefer, inklusive mig själv, är trötta på allt gnällande

ANNONS
ANNONS

Ständiga förluster och höga miljonlöner

Till Musks försvar anförs också att Twitter har gjort förlust under åtta av de senaste tio åren. Samtidigt var genomsnittslönen för anställda på Twitter under fjolåret hela 2,4 miljoner kronor.

Frågan är om framtiden kommer se Elon Musk som en ledarskapsguru – tiden kommer utvisa ifall ännu fler ställer sig bakom hans tydlighet

Relaterade artiklar:

Över 30 000 svenska aktieägare bör se upp. Dagens PS