Dagens PS

Morgan Stanley: Börsen ska halveras med den här inflationen

Det intressant när en välrenommerad stor investmentbank intar en negativ hållning till börsen. Så är fallet just nu för Morgan Stanley. Banken har framför allt svårt att förlika sig med den höga värderingen i en miljö med extrem inflationen. (Foto:TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 17 apr. 2022Publicerad: 17 apr. 2022

De stora investmentbankerna må ha goda kontakter och djup kunskap om branscher och företag men när det gäller deras rekommendationer bör man ta dessa med en nypa salt, speciellt med inflationen på denna nivå.

ANNONS
ANNONS

Andelen köprekommendationer är alltid i överlägsen majoritet framför säljrekommendationer. Likaså är de oftast positiva till börsen.

Anledningen är att det finns fler som kan köpa aktier än sälja. Investmentbankerna är i slutändan drivna av att generera affärer och vinst – inte att ha rätt!

Höga värderingar

Därför är det intressant när någon välrenommerad stor investmentbank intar en negativ hållning till börsen. Så är fallet för Morgan Stanley. Banken har framför allt svårt att förlika sig med den höga värderingen i den här höginflationsmiljön.

ANNONS

Senaste nytt

Inflationen av en historisk korrelation

I grafen nedan har Morgan Stanley plottrat in den så kallade ”earnings yield” relativt inflationen för indexet S&P500. Earnings yield är ett inverterat P/E-tal.

Det finns en klar historisk korrelation mellan earnings yield och inflationen. Ju högre inflation desto högre earnings yield (alltså lägre P/E-tal).

Aktievärdering och inflationen över tid

Källa: Morgan Stanley

ANNONS

Halvering av börsen om inflationen består

Just nu befinner sig dagens värdering (grön punkt i diagrammet ovan) långt ifrån trendlinjen. För närvarande är earnings yield på S&P500 drygt 4 procent, motsvarande ett P/E-tal på drygt 20.

För att landa på trendlinjen, med nuvarande inflation, skulle earnings yield behöva stiga till cirka 9 procent, motsvarande ett P/E-tal på cirka 11.

Det innebär i runda slängar en halvering av börskurserna allt annat lika. Att vinsterna plötsligt ska skjuta i höjden är mindre sannolikt.

Hoppet står alltså till att inflationen faller tillbaka, om nu historiska relationen skall råda.

Relaterade artiklar:

Rymden – den nya investeringstrenden. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS