Senaste nytt

annons

Modeinvesteringens glans falnar – sälj Bures SPAC

Modeinvesteringens glans falnar – sälj Bures SPAC

Modeordet framför andra på finansmarknaden i år är utan tvekan SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Stockholmsbörsens första SPAC – ACQ Bure SPAC – blev en succé.

ANNONS

Kraftigt övertecknad vid introduktionen och med en efterföljande kursuppgång på 8 procent. Uppgången var ungefär i nivå där de flesta amerikanska SPAC brukar hamna på börsen. Eftersom det inte finns någon verksamhet i bolaget åsätter marknaden i ACQ:s fall nu ett premium på kassan med 8 procent.

Private equity

Värderingen mot det underliggande värdet skall, menar bedömare, spegla möjligheterna för investerare att vara positionerad mot private equity, men med likviditet. Det finns dock anledning för nuvarande aktieägare att vara vaksam för om premien kommer att bestå.

1 000 miljarder

I SPAC:s förlovade land – USA – har investeringsformen börjat ifrågasättas. Dels finns farhågor att marknaden börjar bli överetablerad. Bara i år har det noterats SPAC:er till ett värde av närmare motsvarande 1 000 miljarder kronor.

Det har även insmugit sig ett tvivel kring kvalitén på uppköpta bolag samtidigt som bryggfinansieringen börjat bli problematisk.

Kurserna faller

Resultatet syns i grafen nedan. Kurserna för SPAC:s i USA har börjat tappa på en uppåtgående börs. I Sverige finns ju ingen överetablering av SPAC:er, men däremot har börsen absorberat betydligt fler bolag jämfört med andra länder. Det finns nu snart 1 000 noterade bolag på de olika börslistorna.

Dessutom har Sverige flera mycket aktiva private equity bolag samt serieförvärvare som dammsuger närområdet på förvärvsobjekt.

Glansen falnar

Frågan är vilka guldklimpar ACQ kan hitta som inte redan är upptäckta och approcherade. Det finns anledning för ACQ:s aktieägare att följa utvecklingen för SPAC:er i USA. Glansen håller på att falna och kan sprida sig till Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

  • ANNONS