Dagens PS

Miljöbolag startas främst i Kina – inte Europa

Miljöbolag
Flest nystartade miljöbolag finns i Kina. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 26 apr. 2022Publicerad: 26 apr. 2022

Europa må ha hög svansföring i frågor om hållbarhet och ESG – men flest nystartade miljöbolag är det faktiskt Kina som står för.

ANNONS
ANNONS

I Europa är miljömedvetandet sannolikt högst i världen. Men det är inte här som de största miljöbolagen startas. Det visar en sammanställning av konsultfirman PwC, som har studerat investeringar i nystartade miljöbolag sedan 2013.

Kina större än USA på miljöbolag 

Det är i stället i Kina, med Shanghai spetsen, som dragit in mest investeringar i nystartade miljöbolag. Enligt PwC har det stoppats in närmare 180 miljarder kronor under de sju senaste åren. Det är till och med snäppet över USA. Området runt San Francisco är visserligen fortfarande störst, men i övrigt är det förvånansvärt tunnsått i USA.

Stockholm konkurrerar med Berlin 

Berlin är den enda europeiska stad som kvalar in bland de tio största miljöhubbarna i världen. Men om mätningen gjorts 2021, istället för 2019, skulle Stockholm kunna konkurrera med Berlin. Då drog nämligen enbart Northvolt in 23 miljarder i riskkapital.

Climate Tech

Ökning med 3 200 procent 

Det paradoxala är att Kina är det land som uppvisar den snabbaste ökning av utsläpp av koldioxid. Eller är det kanske just därför som kineserna satsar på att bryta trenden. I vilket fall som helst så är ändå rapporten från PwC hoppingivande. 2013 investerades mindre än 5 miljarder i nystartade miljöbolag i världen. 2019 investerades det 160 miljarder kronor. En hygglig ökning på 3200 procent.  

ANNONS

Läs även: Ingen rusning till kontoren – aktier kan drabbas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS