Det råder ingen brist på sysselsättning för investerare som försöker vara uppdaterade på aktiemarknaden. Företagsanalyser sprutar ut från såväl mäklarhusen som bloggare och fackpress.

ANNONS

25 procents årlig omsättning av aktieportföljen

Investerare med uppenbar agenda uttalar sig självsäkert om vad som skall köpas och säljas. Braskande rubriker i tidningar kan få den mest erfarne placeraren att bli upphetsad eller orolig.

Det är inte konstigt att sälj eller köpknappen utnyttjas ofta. I snitt omsätts 25 procent av en aktieportfölj under ett år.

Inga vetenskapliga belägg

För vissa kortsiktiga investerare är det säkert motiverat. Men sannolikt stressas många placerare att agera i onödan.

Det finns inga vetenskapliga studier som stöder tesen att en hög omsättningshastighet av börsportföljen leder till bättre avkastning.

Respekterad värdeinvesterare

För de investerare som vill minska transaktionsaktiviteten och få en mer rofylld förvaltning kan nedan nio regler från den schweiziske förvaltaren Guy Spier vara till nytta.

Spier är en respekterad värdeinvesterare som inspirerats av bland annat Warren Buffett och Charlie Munger. Han är även skrivit boken The Education of Value Investor. Learning From the Guy Spier Ap – GuruFocus.com

ANNONS
ANNONS
Källa: Guy Spier

Investerare bör inte prata med VD

Det är flera råd som sticker ut. Bland annat att inte prata med företagsledningen, något som på hemmaplan anses som en nödvändighet.

Likaså att inte diskutera sina investeringar med vänner och bekanta.

Smarta investerare gör affärer i efterhandeln

Men den mest iögonfallande är ändå att INTE göra affären under börsens öppettider.

Spiers vill inte bli utsatt för några plötsliga kursrörelser utan skickar ett mail till mäklaren efter börsens stängning och ber hen om en affär på snittpriset under dagen.

Långsamhetens lov

I grund och botten är reglerna en hyllning till långsamhetens lov. Gör din hemläxa och sedan vänta.

Det är sannolikt lättare sagt än gjort. Men det har fungerat för många framgångsrika investerare.

ANNONS
ANNONS

 

 

Relaterade artiklar:

Analys: Familjeägda bolag på börsen går mycket bättre. Dagens PS