Pensionsbolagen i Sverige, alltifrån AP-fonderna till AMF med flera, har deklarerat att andelen alternativa investeringar skall öka. Det är alltså investeringar utanför aktie- och obligationsmarknaden. Tittar man på de 20 senaste årens avkastning, enligt en analys från investmentbanken Morgan Stanley, för olika tillgångsslag är valet förståeligt. 

ANNONS

Venture Capital (VC) uppvisar en årlig avkastning i snitt på 22 procent, vilket är mer än dubbelt så högt som för aktier och trefaldigt högre än för statsobligationer. VC är företag som driver fonder som investerar i nystartade onoterade bolag. Två av de mest kända i Sverige är Northzone och Creandum.

Men även de betydligt större buyoutfunds har utklassat såväl börsen som obligationsmarknaden, med en genomsnittlig avkastning efter avgifter på 17 procent. I Sverige används oftare benämningen private equity och de största aktörerna i Sverige är EQT och Nordic Capital.

Värt att notera är att i Sverige har noterade småbolag, till skillnad från i USA, haft en bättre avkastning än stora bolag.

ANNONS
ANNONS
Läs mer från Investerardygnet >>