Dagens PS

Långa obligationer - kan ge 24 procent tillbaka med låg risk

Långa obligationer
Det lutar åt att Sverige går in i recession nästa år enligt bland annat IMF World Economic Outlook. Frågan är var man i en sådan situation skall placera sina pengar med en hyggligt låg risk. Investmentbanken J.P. Morgan har ett förslag som kan ge 24 procents avkastning till låg risk. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 20 okt. 2022Publicerad: 19 okt. 2022

Just nu lutar det åt att Sverige nästa år går in i recession. Det tror bland annat IMF World Economic Outlook som prognostiserar en negativ tillväxt nästa år.

ANNONS
ANNONS

Det kommer innebära att vinstprognoserna i sådana fall behöver skalpas rejält. Frågan är var man i en sådan situation skall placera sina pengar.

I en miljö med kraftiga vinstrevideringar är inte börsen det självklara valet. Investmentbanken J.P. Morgan har dock ett förslag.

Räntesänkning gynnar obligationer

Om en recession inträffar lär inflationen komma ned. Det innebär sannolikt att räntorna också kan falla. Ett tillgångsslag som då gynnas är obligationer.

I diagrammet nedan har banken simulerat en räntesänkning på 1 procentenhet och hur det påverkar värdet på olika obligationer.

Exemplet avser det amerikanska marknaden men torde vara applicerbart även på Sveriges räntemarknad.

Avkastning på långa obligationer

Källa: J.P. Morgan

ANNONS

Senaste nytt

Kan få 24 procents avkastning på långa obligationer

ANNONS

Överlag visar analysen att ju längre löptid en obligation har desto större blir värdeförändringen av en ränteförändring. I J.P. Morgans exempel skulle en 30-årig statsobligation öka i värde med 24 procent om räntebanan förskjuts nedåt med 1 procentenhet.

Det är ganska stora tal för att vara en statsobligation. Intressant är att utväxlingen är högre för en 30-årig statsobligation än exempelvis företagsobligationer med låg säkerhet (HY)

Bra odds i recession

Likaså är uppsidan relativt nedsidan aptitlig. Skulle räntan tvärtom stiga så är värderingstappet på 30-åringen bara 12 procent, alltså bara hälften mot potentialen i det fall räntan faller.

Hur sifforna exakt ser ut på den svenska räntemarknaden framgår inte. Värt att notera är att räntan den svenska 30-åriga statsobligationen ligger på cirka 2 procent, alltså hälften mot den amerikanska 30-åringen.

Men det torde ändå vara där investerarna ska botanisera om man tror på recession och fallande räntor.

Relaterade artiklar:

Sverige i toppen efter ekonomiskt facit på pandemin. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS