Marknaden har skiftat mot defensiva aktier – det kan ge ett läge för motvallsinvesterare som vågar sig på att köpa tillväxtbolag och cykliska bolag i stället. 

ANNONS

Sedan årsskiftet har de stora kapitalförvaltarna svängt om sina aktieportföljer 180 grader. Nu är det defensiva aktier som gäller. Tillväxtbolag och cykliska bolag har vräkts ut. Tror man på recession är det sannolikt en klok omdisponering.  

Fondflöden

Men frågan är om inte förändringarna har fått lite väl stora effekter på flöden och värderingar. Fondjätten State Street har i grafen nedan plottat in en kurva som visar skillnaden i fondflöden mellan defensiva och cykliska aktier. 

Rekordstor omviktning

På rullande tre månader har fonder investerats cirka 400 miljarder kronor mer i defensiva aktier relativt cykliska. Det är den största differensen sedan mätningarna startade för 15 år sedan. Både i absoluta tal och relativt.

Motvalls
Källa: State Street.


Kittlande upplägg
för motvallsinvesterare

För de placerare som föredrar att göra motvallsinvesteringar så är det här ett kittlande upplägg. Att exempelvis sälja AstraZeneca och köpa något verkstadsbolag kan bli en lysande affär. Man lär inledningsvis vara ganska ensam. Men det brukar å andra sidan vara ett bra tecken på att affären har förutsättningar att ge bra avkastning. 

ANNONS
ANNONS

Läs även: Morgan Stanley: Luras inte av uppstudsen på börsen [Dagens PS]