Starten på andra halvåret har börsmässigt varit starkt med en uppgång på några procent. Det har fått investmentbanken Morgan Stanley att skicka ut en varning till sina kunder för falskrallyt. Budskapet är att botten inte är nådd på börsen ännu.

ANNONS

I den färska rapporten Global Investments Committee Weekly förutspår banken att börsen ska ned ytterligare 5 till 10 procent.

Morgan Stanley, som tillhör de mest negativa på Wall Street, stöder bland annat sin marknadssyn på att inflationen ännu inte är tämjd. Visserligen har råvarupriserna vänt nedåt och komponentbristen blivit bättre men det är, enligt banken, mer en effekt av kortsiktiga åtgärder.

Exempelvis har oljepriset fallit till följd av att USA minskat sina oljelager. Och även om den energipriserna faller så kommer det att ta tid för den övriga inflationen att göra likaledes. Banken nämner bland annat hyror och sjukvårdskostnader som i USA har stigit brant.

Vidare menar Morgan Stanley att investerarna underskattar centralbanken FED:s kommande räntehöjningar. Det har varit brukligt att FED stramat åt och höjt räntan tills den varit högre än inflationen. Just nu är inflationen över 9 procent i USA. Det kommer att krävas, tror banken, att arbetslösheten skjuter upp rejält innan FED lugnar ned sig.

Den här analysen avser ju USA men eftersom Stockholmsbörsen slaviskt följer USA så gäller den här börsprofetian även oss.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rekord i flexjobb bådar inte gott för fastighetsbolagen [Dagens PS]