Senaste nytt

annons
annons
Låg du rätt? Aktierna som gick bäst!

Låg du rätt? Aktierna som gick bäst!

Vid sidan av Bitcoin, Teslaaktier och några gynnade pandemiaktier så var det miljöaktier som gav det största avtrycket under fjolåret på aktiemarknaden.

Allt som ansågs gynna miljön, och rankades högt på miljöstegen, rusade i höjden. Bäst gick det för solenergi.

Fyrfaldigades

I snitt fyrfaldigades börskursen för alla företag med kopplingar till solenergi under fjolåret (se diagram 2). Det kan jämföras med snittbolaget i miljösektorn som, enligt investmentbanken Goldman Sachs, ”bara” fördubblades under fjolåret.

I Sverige korades Handelsbankens fond Hållbar Energi som årets fond. Avkastningen var imponerande 103 procent 2020. Men i det här perspektivet är det snarare en bedrift att inte prestera ännu bättre.

Enormt inflöde

En starkt bidragande orsak till kursutvecklingen för sektorn var inflödet av kapital till utpräglade miljöfonder. Under fjolåret investerades det nästan 3 000 miljarder kronor.

Det var en dryg fördubbling mot året innan. Därutöver noterades en mängd SPAC:s (tomma investmentbolag) på USA-börserna med fokus på grön energi.

ANNONS
ANNONS

Året har startat sämre för miljösektorn. Men med tanke på EU:s nya miljöranking, taxonomin, som ska börja gälla från och med nästa år så lär åtminstone intresset hålla i sig.

Läs mer från Investerardygnet >>