I för en dryg vecka sedan lämnades konkursansökan in för kryptobörsen FTX. Enligt nyhetskanalen CNBC är tillgångar för över 100 miljarder kronor borta i årets största bedrägerier

ANNONS

Därtill tillkommer skulder på minst lika mycket. Sammanlagt kan det röra sig om över 300 miljarder kronor. Om det är ett medvetet bedrägeri eller extrem oaktsamhet återstår att se.

Omfattande bedrägerier

Konkursen i FTX ser ut att bli den största skandalen hittills i kryptovärlden. Men definitivt inte den första. Och sannolikt inte det sista bedrägeri vi kommer se.

Enligt en analys av kryptoföretaget Chainalysis av finns det gott om historiska skurksträck i sektorn.

Hittills 210 miljarder stulna

Under de senaste fem åren har bedrägerierna uppgått, enligt Chainalysis, till över 210 miljarder kronor. Och trenden är tyvärr uppåt. I fjol uppgick svindlerierna till 80 miljarder kronor. Och nu har det dykt upp en ny typ av lurendrejeri som under 2021 svarade för en tredjedel av brotten.

Rug pulls

Det kallas för ”rug pulls” (mattdragning) och uppstår när grundaren/ledarna för kryptovalutan stänger ned verksamheten och drar med pengarna.

Bilden nedan visar de hittills kända och största ”rug pulls”

Källa: Chainalysis, Coinscreed

60 000 svenskar

Den största ”rug pulls” ägde rum i kryptovalutan onecoin, som tyvärr har svenska kopplingar i dubbel bemärkelse. Enligt den svenska sajten cryptorunner drabbades 60 000 svenskar.

Grundaren Ruja Ignatova försvann 2017 och har inte gått att uppbringa. Det har däremot den svenske andremannen som sitter häktad i USA.

ANNONS
ANNONS

Totalt beräknas tillgångar på uppemot 150 miljarder vara borta i onecoin-härvan. Ett svindlande belopp som nu alltså kan överträffas i kryptobörsen FTX möjligen medvetna bedrägeri.

Relaterade artiklar:

Sam Bankman-Fried tog själv 3,2 miljarder. Dagens PS

Enrons konkursförvaltare: FTX är det värsta jag har sett. Dagens PS