Finansmarknaden åsikter är alltid en bra termometer på hur saker och ting förhåller sig och utvecklas i världen. Anledningen är att finansmarknaden betalar mest för den bästa statistiken och de bästa prognosmakarna.

ANNONS

Därför finns det fog för att nu reducera risken för att kriget i Ukraina ska eskalera.

Nedgraderad fara

I investmentbanken BofAs månatliga enkät till världens största kapitalförvaltare framgår att kriget i Ukraina numera bara räknas som den fjärde största hotet mot aktiemarknaden.

För en månad sedan rankades kriget i Ukraina som det överlägset största hotet. Nästan hälften av alla förvaltare ansåg det. Nu är det bara 15 procent som bedömer att Ukraina utgör största risken.

Källa: Bank of America

Recession värst

Istället har en förebådande recession seglat upp som största risken, följt av hökaktiga centralbanker som minskar stimulanserna och stramar åt ekonomin.

Just risken för centralbankernas tuffare agerande uppvisar den största ökningen i BofAs mätning.

Covid-19 oroar inte längre

På tredje plats i riskrankingen återfinns inflationen. Risken bedöms ha ökat med det är ändå en blygsammare förändring jämfört med recession och centralbanker.

Covid-19 finns också med men numera är det bara ett fåtal investerare som bemödar sig att oroa sig för en fortsättning av pandemin.

ANNONS
ANNONS

Stockholmsbörsen gynnas

Den här utvecklingen borde rimligtvis gynna Stockholmsbörsen. I samband med invasionen av Ukraina straffades svenska aktier hårdare än omvärlden.

Närheten till Ryssland och frånvaron av Nato-allians bedömdes som negativt. Nu kanske vi får se de omvända kursrörelserna.

Relaterade artiklar:

Så tog Kina över Afrika från Europa. Dagens PS