Dagens PS

Kina på shitlist! Riskerar drabba H&M

Kina och H&M
Kinabojkottade H&M:s kvartalsresultat kommer in något bättre än väntat. (Foto: TT / montage)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 14 okt. 2020Publicerad: 14 okt. 2020

Frågan är om inte innehavare av kinafonder eller aktieägare i kinesiska bolag skall ta sig en funderare på vilken effekt Kinas mer aggressiva politiska hållning kan få på värderingar av kinesiska tillgångar.

ANNONS
ANNONS

Den senaste opinionsmätningen om Kina från PEW Research Center väcker frågetecken.

När mätningarna startade 2002 dominerade den positiva inställningen till Kina hos invånarna i de undersökta länderna. Nu 18 år senare är scenförändringen total. I alla länder, förutom Italien, har en överväldigande majoritet en negativ inställning till Kina.

Sverige utmärker sig där hela 85 procent av de tillfrågade ogillar Kina. Det är bara Kinas arvfiende Japan som har en högre siffra. Det säger något om svenskarnas inställning. Till och med i Australien, som har Kina som största handelspartner, är det hela 81 procent som vänder ryggen mot Kina.

Vad den här attitydförändringen får för konsekvenser återstår att se. Men det är tänkbart att konsumenterna i framtiden väljer bort produkter som kommer från Kina. Då kan exempelvis H&M tvingas flytta produktionen till andra länder.

På aktiemarknaden finns tecken som tyder på att investerarna positionerar sig för negativa följder. Ett exempel kan vara andelen blankade kinesiska aktier (se diagram 2). Under innevarande år har volymen mer än åttafaldigats och är på rekordnivåer. Proffsens agerande är inget bra tecken.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS