Senaste nytt

annons
annons

J.P Morgan: Därför ska du tanka småbolag

J.P Morgan: Därför ska du tanka småbolag

Investerare i mindre och medelstora företag på börsen har år efter år uppvisat en bättre avkastning jämfört med investerare som fokuserat på stora bolag.

I snitt är överavkastningen cirka tre procentenheter per år de senaste 100 åren. Skillnaden i avkastning ger en enorm avkastning över tid.

På 100 år blir skillnaden i slutvärde hela 16 gånger mer med 3 procentenheters högre ränta årligen. Nu menar investmentbanken J.P. Morgan att differensen kan öka ytterligare. Åtminstone i Europa.

Anledningen är utköpen på börsen. En del av småbolagens överavkastning kan tillskrivas att mindre bolag oftare blir föremål för uppköp på börsen.

Av antalet uppköpta börsbolag (rosa stapel) är i snitt 94 procent små och medelstora företag (blå stapel). Det intressanta just nu är budpremien (gula kurva).

Enligt J.P. Morgan har budpremien (uppköpsbudet jämfört med senast betald kurs) ökat rejält och ligger nu i mars på hela 43 procent.

Det är enligt banken den högsta nivån som har noterats sedan mätningen började 1996. Det kommer rimligtvis att gynna småbolagsinvesterare.

ANNONS
ANNONS

Sedan kan man notera att budpremien har en tendens att stiga före en börsnedgång (läs 1999, 2008) men det är en annan historia.

Källa: JP Morgan

Läs mer från Investerardygnet >>