Dagens PS

I giganternas kamp om AI kan Sverige gynnas mest

Veckans nyhetsbuzz är utan överdrift AI och techgiganternas olika initiativ. Kampen om den ledande positionen intensifieras. Men enligt nedan analys av patenten så kan den redan vara avgjord. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 10 feb. 2023Publicerad: 10 feb. 2023

Den globala kampen om AI trappas upp. För någon vecka sedan införde USA nya sanktioner mot Kina gällande halvledare och frågan när de tar nästa steg inom andra tekniker?

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Microsoft var störst

Den här sammanställningen nedan av patentbyrån LexisNexis säger en hel del om Kinas framsteg.

För fem år sedan dominerade USA-bolagen IBM, Microsoft och Alphabet samt sydkoreanska Samsung patentligan inom AI i världen.

Nu dominerar Kina

ANNONS

Fyra års senare återfinns kinesiska internetjättarna Tencent och Baidu i toppen med kinesiska finanskonglomeratet Ping An på femte plats.

Källa: LexisNexis

Det är remarkabla bedrifter på bara några år. Ping An, som knappast var på banan 2017, har numera fler patent än Microsoft som ledde patentligan 2017.

Sverige gynnas mest av AI

Sverige har genom Wallenbergs stiftelsers försorg en inte oäven AI-forskning, om än inte i av samma dignitet som i USA och Kina.

Källa: Accenture

Men faktum är, åtminstone om man ska tro konsultfirman Accenture, så kommer Sverige vare en av nationerna som drar mest fördel av AI. Alltid något.

Relaterade artiklar:

ANNONS

Slår alla tiders rekord – över 100 miljoner användare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS