Få är nog de läsare som undgått att läsa om AI-verktyget ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer). Det lite förenklat en textrobot som är baserad på artificiell intelligens och som kan bearbeta och producerade text och data.

ANNONS

Skriva lyrik och programmera

Användningsområdena tycks nästan obegränsade. Förutom att ChatGPT kan producera människoliknande texter så kan den även komponera musik, skriva lyrik, programmera, lösa matematikproblem med mera.

Och än så länge utför den alla tjänster helt gratis.

Ersätter kontorsarbetare

De här universalförmågorna fick nyligen Bill Gates, huvudägare i Microsoft, att varna för att ChatGPT och motsvarande efterföljare kommer att ersätta kontorsarbetare.

Tidigare var man orolig för verkstadsjobben när robotarna gjorde entré. Bill Gates in Australia: Billionaire says AI is coming for white-collar jobs (afr.com)

Utmanare till Google

Som alltid när det gäller innovationer finns risk för överskattning. I ChatGPT är väl risken snarare den omvända. Tjänsten förefaller vara revolutionerande av de flesta som provar.

Aktiemarknaden börjar exempelvis så smått diskontera att ChatGPT kommer bli en utmanare till sökmotorn Google.

Överlägset rekord – snabbast tillväxt hittills

En bra temperaturmätare över ChatGPTs genomslag fås genom en sammanställning av Business Insider. Den visar hur lång tid det tagit för olika tjänster att nå en miljon användare.

ChatGPT slår alla tiders rekord
Källa: Business Insider

Av de stora IT-succéerna tog det exempelvis två år för Twitter att nå en miljon användare. För Facebook tio månader. Svenska Spotify fixade det på fem månader.

ChatGPT behövde bara fem dagar.

ANNONS
ANNONS

100 miljoner användare i ett nafs

I januari passerade ChatGPT 100 miljoner användare. Också det rekord i snabbhet. ChatGPT måste tas på allvar.

Relaterade artiklar:

Det här kommer börsen inte gilla. Dagens PS