Dagens PS

Hur rätt är din börsstrategi i år? Här ska du vara

börsstrategi
Små värdeaktier, företag med stora aktieåterköp och spin-offs står på prispallen för årets vinnarstrategi hittills. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 12 apr. 2021Publicerad: 12 apr. 2021

Det gäller att vara snabbfotad på aktiemarknaden just nu. Årets vinnande börsstrategier är nämligen fjolårets bottennapp.

ANNONS
ANNONS

Under 2020 gav börsintroduktioner och tillväxtbolag den bästa avkastningen. I år har det varit i särklass sämsta ställena att ha pengarna på.

Små värdeaktier

I toppen tronar små värdeaktier. Det var fjolårets överlägset sämsta aktier. Likaså var företag med stora aktieåterköp en förlorarsektor. I år finns de med i toppen. Samma sak för så kallade spin-offs, det vill säga företag som börsnoterar dotterbolag.

Det som överraskar är skillnaden i avkastning. På bara tre månader är skillnaden mellan små värdeaktier och stora tillväxtbolag hela 18 procentenheter.

Se upp för IPO:s

Intressant är också det svaga resultatet för alla börsintroduktioner hittills i år (-8,5 procent). Det här kommer att minska efterfrågan på hemmaplan från utländska investerare.

Raset kommer samtidigt som Stockholmsbörsen står inför den största vågen av introduktioner på flera år.

Det finns anledning att vara selektiv innan man kastar in en teckningsanmälan. Tiderna av ”lättvunna pengar” kan vara förbi för den här gången.

ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS