När finanskrisen briserade 2008 kom hela finansmarknaden i gungning. Få hade kunskap om den risk som ökade då man paketerade ihop dåliga amerikanska bolån för att få den bästa ratingen av kreditinstituten. Förlusterna blev enorma med bland annat konkursen i Lehman Brothers.

ANNONS

På hemmaplan tvingades Swedbank till nyemission för att överleva.

Störst risk idag

För att inte vara lika oförberedda i framtiden genomför investmentbanken BofA med jämna mellanrum en undersökning bland världens största kapitalförvaltare vilken systemkritisk kreditrisk som bedöms som mest riskfylld.

Kinesiska fastigheter högst risk

Tidigare har de höga statsskulderna i Europa utgjort det största oron. Men nu har det skett vaktavlösning på toppen.

I den senaste mätningen har Kinas fastighetsmarknad klivit upp som den farligaste risken på världens kreditmarknad.

Källa: BofA

Enorm nybyggnation

Och det är en risk att vara ödmjuk inför. Kinas fastighetsmarknad uppges vara världens enskilt största tillgång.

ANNONS
ANNONS

Det har skett en enorm nybyggnation av såväl kommersiella- som bostadsfastigheter i Kina under de senaste två decennierna.

Evergrande

Risken är att det byggts för mycket. Det är i alla fall ett faktum på den kinesiska bostadsmarknaden som nu har ett överutbud på 10 procent.

Dessutom är belåningen hög i fastighetssektorn och tillväxten fallande för den kinesiska ekonomin. Som lök på laxen höjde nyligen HongKong räntan.

Det är ingen bra kombination. Några stora fastighetsbolag – bland annat Kinas näst största fastighetsutvecklare Evergrande – är redan nere för räkning.

Svarta svanar

Den enda trösten är att utpekade risker sällan blir allvarliga. När alla är medvetna om risken så positionerar investerarna sig därefter.

ANNONS
ANNONS

Störst skada brukar åsamkas av oförutsedda hot som brukar benämnas svarta svanar.

Frågan är bara vad det kan vara 2023?

Relaterade artiklar:

Fortfarande för höga P/E-tal på börsen. Dagens PS