I Sverige estimerar flera bedömare att priserna på bostadsmarknaden ska falla med 20 procent ytterligare. Liknande prognoser återfinns för flera andra länder.

ANNONS

Läs mer: Villapriserna ned med hela 19 procent sedan toppen. SBAB
Läs mer: Professor: Säljare bromsar prisras – botten inte nådd. Dagens PS

Risken större i Kinesiska bostadsmarknaden

Även om de svenska huspriserna i utgångsläget är höga så dämpas fallet av att det inte råder något överskott på bostäder. Snarare tvärtom om man lyssnar på fastighetsbolagen.

Då är risken betydligt högre i på den Kinesiska bostadsmarknaden. Och en krasch i Kina kommer påverka oss långt mer än önskvärt.

10 procents överskott

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg Economics finns det nästan 30 miljoner större tomma lägenheter i Kina.

Och inkluderas även mindre lägenheter är överskottet hela 65 miljoner. Det motsvarar runt 10 procent av alla hushåll i Kina.

Graf over timma hus på kinesiska bostadsmarknaden
Källa: Bloomberg Economics

Bygger 5 gånger mer än USA och Europa

Antalet tomma lägenheter har stigit stadigt alltsedan National Bureau of Statistics började följa utvecklingen för 16 år sedan. Det intressanta är att nybyggnationen inte har saktat ned.

ANNONS
ANNONS

Varje år påbörjas byggnationen, enligt tidningen Economist, av 15 miljoner nya bostäder i Kina. Det är fem gånger så många som startas på bostadsmarknaden i USA och Europa tillsammans.

Tickande bomb

Det här är en tickande bomb i världsekonomin. Egna hem i Kina utgör en av världens största tillgångar. En bostadskrasch i Kina skulle påverka resten av världen mycket hårt.