Senaste nytt

annons

Hängde du med när marknaden bytte fot? Annars följ detta index

Hängde du med när marknaden bytte fot? Annars följ detta index

Momentumaktier fungerar bra tills de inte fungerar längre. Så brukar investerare sammanfatta strategin att investera i dem. Investmentbanken Morgan Stanley har skapat ett världsindex (MSCI World Momentum Index) för aktier med den här karaktären.

ANNONS

Värderingen är i det här avseendet oväsentlig. Så kallade momentumaktier är sådana som hela tiden gör nya kursrekord.

Dramatiskt

De senaste åren har det varit tillväxtaktier som dominerat MSCI World Momentum Index. Men i höstas skedde ett dramatiskt skifte. Med inflationsoron som satte klorna i investerarna byttes tillväxtaktier ut mot värdeaktier. Och det var inget litet skifte.

Investmentbanken BofA rekommenderade att undvika bottenfiske i tillväxtaktier och att istället hålla i värdebolagen. Enligt dem skulle denna situation kunna hålla i sig i minst två år. De största kapitalförvaltarna i världen blev matade med denna information.

Kraftigaste omsvängningen

I grafen nedan har den genomsnittliga vinstmultipeln beräknats för de aktier som ingår i indexet. I höstas var P/E-talet 36. Nu är det 18. Det är den kraftigaste omsvängningen av aktiekompositionen sedan indexet skapades 2014.

Det är inte konstigt att hyllade fonder som levt i momentumvärlden plötsligt fått problem samtidigt som slumrande värdeorienterade fonder har piggnat till. Som ofta när marknaden byter fot så går det fort.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>