Dagens PS

USA rankar Sverige som extremt socialistiskt

Över en tredjedel av amerikaner anser att Sverige är mer socialistiskt än kapitalistiskt. (Foto: TT) sverige socialistiskt
Över en tredjedel av amerikaner anser att Sverige är mer socialistiskt än kapitalistiskt. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 21 okt. 2020Publicerad: 21 okt. 2020

Världens största ekonomi – USA:s – rankar Sverige som det fjärde mest socialistiska landet i världen. Endast några pinnhål ifrån hårdföra kommunistländer.

ANNONS
ANNONS

Det visar en färsk opinionsundersökning av Yougov som tillfrågat 1 300 amerikaner om graden av socialism i olika länder. Resultatet kanske inte rimmar med självbilden som svenskarna har eller vad det svenska näringslivet försöker förmedla till utländska affärspartners.

En förmildrande omständighet är naturligtvis att inte alla länder deltog i undersökningen. Alla nordiska länder är dessutom väl samlade, om än med Sverige i täten. 

Ur affärssammanhang är det nog ingen önskeplacering. Åtminstone inte med den nuvarande ledningen i Vita Huset. Det korta avståndet till Ryssland och Venezuela borde vara en väckarklocka till alla de organ som skall sprida positiv bild om Sverige till utlandet.

Föga överraskande är det de amerikanska republikaner som tycker Sverige är mest socialistiskt. Nämnas bör att 71 procent av republikanerna också anser att presidentkandidaten Joe Biden är socialist.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS