Det är lätt att nu som aktieägare att misströsta. Året har börjat katastrofalt dåligt med en nedgång på nästan 20 procent för Stockholmsbörsen. April, som brukar vara den bästa månaden på året, levererade börsen en negativ avkastning på över 6 procent.

ANNONS

Modiga investerare som försökt att bottenfiske utbombade aktier har överlag inte belönats. Då är det läge att höja blicken för att repa mod.

Det är något investmentbanken BofA försökt att göra med nedanstående graf.

93 års historik på börsen

Banken har räknat ut oddsen för att en aktieaffär ska bli positiv utifrån ett historiskt perspektiv på börsen. Statistiken baseras på utvecklingen för det amerikanska indexet S&P500, inklusive utdelningar, sedan 1929.

Källa: BofA

Det är hela 93 år och borde ha en viss relevans. Den tidsrymden inkluderar såväl flera börskrascher, recessioner och även stagflation.

90 procents chans till positivt utfall på börsen

Kontentan av BofAs analys är att ju längre innehavstiden är desto större är oddsen för att affären blir positiv. Behåller man aktien i minst ett år så är risken bara 25 procent att man står på minus.

Efter fem år är oddsen 90 procent att affären är på plus. Hur man än vänder och vrider på siffrorna måste oddsen betraktas som goda. Bara man har lite uthållighet på börsen.

Charlie Munger – tålamod

Drar man ut tidshorisonten ännu längre så är oddsen 100 procent att aktien står på plus. Börsen går nämligen alltid upp tids nog.

Mästerinvesteraren Warren Buffetts parhäst Charlie Munger uttrycker det väl i ett av sina återgivna citat:

ANNONS
ANNONS

The big money is not in the buying or selling. It is in the waiting

Relaterade artiklar:

Visst finns det ljusglimtar trots inflationen. Dagens PS