För aktieägare har marknadens julgran blev rikligt behängd i år. Avkastningen för USA-börsen, som styr utvecklingen i resten av världen inklusive Stockholmsbörsen, 2021 kommer att hamna i spannet 20–30 procent.

ANNONS

Det är bättre än förra året och mer än godkänt sett i ett historiskt perspektiv. Det visar en exposé över de senaste 196 årens avkastning av Worth Charting.

Hälften av åren

Det vanligaste utfallet för aktieägare är mellan 0–10 procent. Det har inträffat hela 47 gånger. Nästan vart fjärde historiskt år har alltså avkastningen hamnat i det intervallet.

Näst mest vanliga resultatet är 10–20 procent. Det sker ungefär vart femte år. Sammantaget utgör de här två intervallen nästan hälften av alla historiska utfall.

Grafen visar en gran som indikerar ett riktigt bra år för aktieägare
Källa: Worth Charting

Årets utgång utgör det fjärde vanligaste intervallet.

Goda odds för aktieägare

För alla aktieägare är den här historiska överblicken stärkande för tilliten till börsen. Visst förekommer det negativa år (56 stycken) och ett och annat är riktigt obehagligt år (2008 till exempel).

ANNONS
ANNONS

Men det är övervägande positiva årsavkastningar. I 71 procent av åren har det blivit rätt sida om nollstrecket. Det är i alla avseenden goda odds.

Läs mer:

Bästa och sämsta börserna 2021 – ligger du rätt? Dagens PS