Med två veckor kvar på 2021 är det hög tid att summera börserna och se var i världen man skulle varit investerat och inte.

ANNONS

Oljeproducerande länder toppar inte oväntat rankinglistan sammanställd av Compoud Capital Advisors. Längst upp tronar Förenade Arabemiraten med en kursuppgång på hela 52 procent.  Saudiarabien och Ryssland ligger en bit efter.

Likaså har bristen, och prisuppgången på halvledare, hjälpt Taiwan och Holland (hemvist för ASML) till hög årsavkastning.

Latinamerika i botten

I botten återfinns som vanligt Turkiet. Eftersom avkastningen i sammanställningen nedan beräknas i amerikanska dollar så slår försvagningen av turkiska liran hårt.

Bästa och sämsta börserna 2021
Källa: Compound Capital Advisors

Bara i år är försvagningen mot svenska kronan 40 procent. Förra året föll liran 30 procent. Turkiet har negativ avkastning tillsammans med Kina och nästan hela Latinamerika.

Sverige har bästa börsen i Norden

Stockholmsbörsen landar i den övre kvartilen på plats elva med en valutajusterad avkastning på 19 procent. Det är bäst i Norden. Som vanligt återfinns USA i toppskiktet på plats fyra med 27 procent i avkastning.

Här finns förvisso några stora oljebolag som Exxon Mobile och Chevron, men framför allt dragloken Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet och Tesla. Utan dessa fem snabbväxare hade avkastningen i USA stannat på 6 procent.

Apple har för övrigt nu samma börsvärde som börserna i Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors tillsammans.

ANNONS
ANNONS

Indien ett undantag

För de som investerat i Indien har det varit ett bra år, men överlag är det förlorat år för tillväxtländerna. Nu tippas återigen tillväxtländerna av förvaltarna som vinnarregion för 2022.

Men sannolikt blir det som det brukat bli de senaste åren. USA i topp med Stockholmsbörsen i släptåg.

Läs mer:

Rekordhöga värderingar på Stockholmsbörsen. Dagens PS