Senaste nytt

annons
annons

Goldman Sachs: Branscherna du ska äga

Goldman Sachs: Branscherna du ska äga

Det klagas i investerarkretsar på att fundamental värdering inte längre fungerar på börsen och att gamla tumregler är obsoleta. Så är inte fallet anser investmentbanken Goldman Sachs.

Som bevis har banken åskådliggjort rådande värderingar i ett diagram som visar avkastningen på eget kapital (x-axeln) relativt värderingen av eget kapital (y-axeln) på den amerikanska börsen S&P500.

Hög korrelation

Det går inte att klaga på sambandet. Korrelationen är 85 procent.

Ju högre räntabilitet på eget kapital desto högre värdering av det egna kapitalet. Sedan kan man alltid ifrågasätta nivåerna.

Att en räntabilitet av eget kapital om 20 procent rättfärdigar en värdering av det egna kapitalet på 400 procent känns fundamentalt som aggressivt.

Köp Sobi sälj Thule?

Enligt Goldman Sachs trendlinje handlas de flesta sektorer kring ”rätt” värdering. Däribland även de omdiskuterade teknologibolagen.

Men det finns några branscher som sticker ut. Hälsovårdsbolag och dagligvaror framstår som lågt värderade samtidigt som sällanköpsvaror utmärker sig som högt värderade.

Värderingen av sektorer är universell så vi kan anta att förhållandet är detsamma på Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Översatt i bolag så skulle exempelvis friluftsföretaget Thule värderas för högt medan värderingen av läkemedelsbolaget Sobi är för låg.

Goldman Sachs datakörning på vilka branscher du ska äga

Läs mer från Investerardygnet >>