Just nu oroas det mycket över prisökningar och inflation. Sant är att många varor och tjänster stiger i pris. Men det finns också tecken på att vissa priser sjunker. Råvarorna är ett exempel. Ett annat är fraktpriser.

ANNONS

En farhåga har varit att stigande fraktpriser fortplantar sig till försäljningsledet. Den ängslan kan nu avskrivas.

Fraktpriser har fallit med 32 procent

Fraktpriserna har nämligen fallit rejält hittills i år. Jämfört med juli månad 2021 är nedgången 32 procent för fraktpriserna mellan Kina och USA enligt WCI freight index WCI Composite containter freight benchmark rate – Decker Retirement Planning som sammanställts av mäklarfirman Charles Schwab (se diagram nedan).

Källa: Charles Schwab

Och det är ungefär samma nedgång även för europatrafiken. Fortfarande är raterna mer än dubbelt så höga som nivån före pandemin. Men riktningen är söderut och det kommer att påverka inflationen.

Lägre fraktpriser påvekar transportbolagen negativt

Men det är inte bara inflationen som mattas av när fraktraterna går ned. Om marginalerna är densamma så kommer även vinsterna att bli lägre för fraktbolagen med tiden.

De två danska transportbolagen DSV och A.P. Möller- Mearsk kan ha haft sin mest gyllene period bakom sig. Åtminstone i det korta perspektivet.

Det är dock sannolikt en viss eftersläpning i tiden. Nyligen höjde A.P. Möller- Mearsk sin helårsprognos.

ANNONS
ANNONS

H&M tillhör vinnarna

Vinnarna är dock flera. Alla bolag med produktion i Asien lär se ett mildare kostnadstryck. Dit hör exempelvis klädjätten H&M.

Relaterade artiklar:

Börsen står pall för centralbankernas åtstramningar…hitintills Dagens PS