När Apple lanserade den första smarta mobiltelefonen 2007 var det början till slutet för vanliga mobiltelefoner. Liksom början till slutet på Norden som hemvist för de största mobiltelefontillverkarna. Nu vill Facebook skaka om i grytan. 

ANNONS

Dominansen av smartphones är total och det är väl bara Doros äldreanpassade mobiltelefoner som finns kvar av den gamla modellen.

Hårdvarumarknaden

Men nu tycks det även som om smartphones kan bli utmanade. Enligt flera rapporter, från bland annat The Verge och The Information håller teknologijätten Facebook på att bryta sig in på hårdvarumarknaden med ett nytt koncept.

Videosamtal

Det som läckt ut, enligt rapporterna, är att Facebook först och främst kommer att ge ut en avancerad smart klocka (smartwatch) nästa år. Den uppges bland annat ha Android som operativsystem, två kameror och möjlighet för videosamtal. Nyckeln är att enkelt kunna ta loss uret från armbandet för att underlätta kameraanvändandet. Därutöver uppges den ha många andra tekniska applikationer för att mäta hälsan etc.

Men enligt The Information finns det flera produkter på gång som tillsammans med en smartwatch kan i det närmaste ersätta en smartphone.

Utan tangentbord

Dels uppges Facebook arbeta med ett par smarta glasögon (Ray-Ban) som bland annat använder sig av tekniken augmented reality. Dels ett headset med virtual reality som heter Oculus, som ni kanske har hört talas om.

Det kanske mest innovativa projektet emanerar från ett nyköpt New York-baserat företag som heter CTRL-Labs. Enligt The Information arbetar CTRL-Labs med en teknik där hjärnimpulser kan föras över till en enhet utan tangentbord eller annan fysisk beröring emellan.

Smartphone obsolet

Det här skulle i förlängningen kunna göra en smartphone obsolet. Du har allt i klockan, hörlurarna och glasögonen. Det är naturligtvis inte gjort i en handvändning men ambitionen är hög hos Facebook.

ANNONS
ANNONS

Totalt uppges 6000 medarbetare på Facebook arbeta heltid med det här projektet och hittills har Facebook investerat över 8 miljarder kronor. Apple får se upp.

Läs mer från Investerardygnet >>