Även om FAAMG-bolagen har halkat efter något i kursutveckling den senaste tiden, när investerarna minskat exponeringen mot tillväxtbolag, så är deras marknadsvärden fortfarande gigantiska.

Investmentbanken BofA har i en sammanställning ställt bolagen i relation till världens största länders bruttonationalprodukt (BNP).

Större än Japan

Det visar sig att börsvärdet för FAAMG (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google) skulle placera kvintetten som världens tredje största land. Bara USA och Kina är större.

Japan är rejält passerade och Tysklands BNP är mindre än hälften av techjättarnas börsvärde. Jämfört med Sveriges BNP (570 miljoner dollar) är differensen hela 15 gånger.

Oroar världsledare

Det är inte undra på att teknologijättarnas storlek oroar de politiska världsledarna. De kan ju indirekt påverka världsordningen.

Nyligen motsatte sig Facebook att Donald Trump skulle få öppna ett konto på Facebook. Oavsett vad man tycker om Trump så är frågan om ett företag skall ha rätten att styra vem som får kommunicera eller inte. Fler delikata överväganden lär dyka upp framöver.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>