Dagens PS

Enkla pengar – så ska du göra

Enkla pengar – så ska du göra
Tesla – med Elon Musk vid rodret – påbörjade året som världens mest blankade aktie. Bolagets kursutveckling har sedan dess varit en mardröm för blankarna. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 28 dec. 2020Publicerad: 28 dec. 2020

Det finns ingen anledning att bli orolig över att hedgefonder blankar din favoritaktie. På senare tid har det istället varit en köpsignal.

ANNONS
ANNONS

Så ser åtminstone resultatet ut det senaste året enligt en färsk sammanställning av Wall Street Journal. Tidningen har jämfört kursutvecklingen för de 50 mest blankade aktierna i USA med index.

Illa för hedgefonder

Resultatet är ett svidande underbetyg för hedgefonder. I snitt har de 50 mest blankade aktierna utvecklats 45 procent bättre än index (S&P500) hittills i år (se diagram).

Det är en extrem överavkastning.

Med tanke på kurvaturen tycks det som om hedgefonderna hade positionerat sig rätt i samband med virusutbrottet, men helt underskattat den snabba återhämtningen.

Tesla en mardröm

Sannolikt är resultatpåverkan av elbilsjätten Tesla betydande. Teslaaktien var i början av året världens mest blankade aktie. I år har kusen nästan sjufaldigats.

En mardröm för alla blankare.

ANNONS

Trots Teslas nya högre värdering (vinstprognoserna har inte stigit) är kortpositionerna för Tesla nu de lägsta sedan börsintroduktionen.

Elekta, Gränges och Fingerprint

Om det här är en fingervisning även för Stockholmsbörsen så är aktieägare i medicinteknikbolaget Elekta, verkstadsbolaget Gränges och småspararfavoriten Fingerprint Cards att gratulera.

Det är nämligen de tre mest blankade aktierna (sett till andel av börsvärdet) på Stockholmsbörsen i detta nu.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS