Senaste nytt

annons
annons
Enkel strategi för hög avkastning – se facit

Enkel strategi för hög avkastning – se facit

Hög tillväxt, teknologi, hög utdelning, mindre bolag, tillbakaköp av aktier etcetera. Det finns många formler som presenteras som den bästa investeringsstrategin just nu.

Investmentbanken Goldman Sachs har botaniserat i förklaringsvariablerna för en vinnarportfölj och hittat en ny variant. De investerare som tidigt sett samma sak är att gratulera.

Mindre kapitalintensiva

Goldman Sachs har kategoriserat världens börsbolag i behovet av kapital för att driva bolaget. De gäller så väl investeringar som rörelsekapital.

Bland de kapitalintensiva branscherna återfinns bland annat verkstadsbolag, energibolag, telekomoperatörer, gruvbolag med mera.

Bland de mindre kapitalintensiva kan nämnas teknologiföretag, mjukvaruföretag, läkemedelsbolag, detaljhandel och bioteknikbolag.

17 gånger bättre

Investerare som spritt sina placeringar i den sistnämnda gruppen har sett pengarna 17-faldigats under de senaste 30 åren.

ANNONS
ANNONS

Den kan jämföras med de mer kapitalintensiva företagen som bara mäktat med en fördubbling under samma period. Det är i alla avseenden en extrem överavkastning.

Rekordstor

Skillnaden i avkastning har kunnat identifierats varje år sedan 1990 men det är efter finanskrisen som differensen har accentuerats. Förra året blev divergensen rekordstor.

2021 har startat med samma mönster. Även om värderingarna är utmanande i flera kapitallätta företag är det svårt att bortse från den här långa historiken.

Läs mer från Investerardygnet >>