De aktivt förvaltade aktiefonderna har inte rosat marknaden under det senaste decenniet. Fonderna har genomgående levererat sämre avkastning än index.

ANNONS

Den utlovade bättre avkastningen har inte kompenserat för de högre avgifterna.

Fortfarande under 20 procent i Sverige

Men Stockholmsbörsen är inte unik. Så har det sett ut utomlands också. Det är därför inte konstigt att flykten till billiga indexfonder har tilltagit.

På Stockholmsbörsen är fortfarande andelen under 20 procent. I USA har andelen dubblats de senaste tio åren och uppgår nu till nästan 50 procent.

Revansch för aktiv förvaltning

Men nu kanske den här transfereringen kan hejdas. Åtminstone tillfälligt. Förra året blev nämligen en revansch för aktivt förvaltade fonder.

På Stockholmsbörsen presterade de aktiva förvaltarna som grupp bättre än index. Och så såg det också ut i USA.

ANNONS
ANNONS

Trendskifte

I diagrammet nedan från analysfirman Strategas framgår vilket trendskifte som kan vara på gång. De röda rutorna visar procentandelen aktivt förvaltade fonder som utvecklats bättre än index respektive år i USA.

Källa: Strategas

Indexfonder bryr sig inte om värdering

Sedan 2010 har det minst sagt varit ett uselt utfall. Färre en 30 procent i snitt har klarat att slå index varje år. Men ifjol var det hela 62 procent som lyckades.

Det är det bästa utfallet sedan 2005. En av anledningarna till det positiva utfallet är troligen att fundamental analys betalade sig. Det var de högvärderade bolagen, som är svåra att räkna hem, som föll tillbaka.

Indexfonderna bryr sig som bekant inte om värderingar.

Långsiktig trend talar för aktiv förvaltning

Om det här är börjar på en ny trend återstår att se. Sannolikt beror det på hur aktiemarknaden utvecklar sig. Men sedan finns det också en mer långsiktig trend som talar för aktivt förvaltade fonder.

Ju mer kapital som styrs av indexfonder desto mer felvärderingar kommer att uppstå vilket aktiva förvaltare kan dra nytta av.

ANNONS
ANNONS

Men oavsett hur det går för de aktivt förvaltade fonderna lär det nog ta tid innan flödena vänder för indexfonderna.

Just nu verkar det vara en ostoppbar våg.

Relaterade artiklar:

Det här kommer börsen inte att gilla. Dagens PS