I dessa oroliga tider på börsen är det inte ens lätt för de mer erfarna förvaltarna att navigera rätt. De stora indexfonderna skyfflar aktiekurserna hit och dit. Goldman Sachs har tacknämligt gjort en lathund för att bättre förstå kursrörelserna.

ANNONS

Höga marginaler och direktavkastning

Utgångspunkten, i diagrammet nedan från Goldman Sachs, är att förklara hur ett försämrat finansiellt klimat påverkar aktierörelserna.

Överlag är det dock som man kan misstänka. Högvolatila bolag ratas till förmån för aktier med låg volatilitet. Stora företag utvecklas bättre än små. Starka balansräkningar premieras framför svaga.

Starka balansräkningar prioriteras av investerare

Investerarna vill ha hög avkastning på sysselsatt kapital i större utsträckning än vanligtvis. Hög direktavkastning lockar mer än låg.

Och investerarna vill se höga marginaler i företagens verksamheter. Då blir risken mindre för röda siffror om nedgången i ekonomin blir stor och långvarig.

Källa: Goldman Sachs

 

Låg tillväxt populärare

Det här är också en period då aktier med hög tillväxt blir mindre populära. Självklart är det alltid bättre med företag som har hög lönsam tillväxt men det brukar ju återspegla sig i värderingen.

Därför söker sig investerare till aktier med lägre tillväxt som har lägre värderingar.

ANNONS
ANNONS

Hög värdering är ok för investerare

Här finns dock en liten paradox i den historiska korrelationen, som baseras på utvecklingen under de senaste 31 åren. Företag med hög värdering har utvecklats bättre än lågt värderade bolag även under stökiga tider.

Sannolikt beror det på att stabila bolag (läs tex dagligvarudetaljister) som har en hög värdering klarar sig bra även i dåliga tider.

Relaterade artiklar:

Det finns lite ljus i börsmörkret. Dagens PS