Dagens PS

Det är normalt med hack i börskurvan

Rädd för hack i börskurvan - det är normal
Hitintills är det normala hack i börskurvan. I snitt brukar börsen faktiskt ha ett börsfall, från toppen till botten, på 14 procent under ett år. Så har det sett ut under de senaste 31 åren. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 23 jan. 2022Publicerad: 23 jan. 2022

Om någon nytillkommen investerare tycker det är obehagligt guppigt och stora hack i börskurvan just nu så kanske inte börsen rätt plats för hen.

ANNONS
ANNONS

Det här är nämligen ganska normala svängningar. I snitt brukar börsen faktiskt ha ett börsfall, från toppen till botten, på 14 procent under ett år.

Så har det sett ut under de senaste 31 åren enligt nedan graf från LPL Research. Hittills är nedgången i år bara 8 procent.

börskurvan är volatil, vad som går upp kommer komma ner

Källa: LPL Research

Betydligt större hack i börskurvan under finanskrisen

Dessutom vande sig investerarna under fjolåret vid en hyggligt stabil börs. Som mest föll börsen 5,2 procent. Annat var det 2020 under pandemin. Då var fallet som mest 34 procent.

Rekordet under den här perioden inträffade under finanskrisen 2008, med ett börsras på hela 48 procent. Som om det inte var nog blev det ytterligare 28 procent året efter, innan börsen steg brant igen.

Stabilare börs nu

Om något tycks börsen blivit stabilare med åren. Det kan ha sin grund i att centralbankerna är mer aktiva nu. När finansmarknaderna blir skakiga rycker centralbankerna ut med stimulanser och räntesänkningar.

ANNONS

Det sistnämnda bygger ju på att det finns någon ränta att sänka. Det är lite svårare nu när merparten av styrräntorna i världen ligger på noll.

Relaterade artiklar:

Klarar börsen centralbankernas nästa drag? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS