Dagens PS

Därför värderas Millicom så lågt på Stockholmsbörsen

Millicom
Millicom är exponerat mot bland annat El Salvador – där presidenten satsat hårt på bitcoin. (Foto: Millicom och TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 18 juli 2022Publicerad: 18 juli 2022

Telekom- och mediabolaget Millicom omnämns ibland som “extremt billig” – men det finns goda skäl till det låga priset. Här är anledningen. 

ANNONS
ANNONS

I förra veckan ställde Sri Lanka in betalningarna och gick i konkurs. Det var första gången på länge ett land stod på öronen. Sverige och svenska företag har mycket begränsad exponering mot Sri Lanka så konsekvenserna är marginella för Sverige. Frågan är om det här kommer leda till flera debacle för andra länder. 

Näst på tur att haverera

Analystjänsten Bloomberg har i samarbete med internationella valutafonden (IMF) gjort en sammanställning av vilka länder som kan stå näst på tur att haverera. I analysen har Bloomberg bland annat vägt in räntan på statsobligationer, ränteutgifter relativt BNP samt skuldsättningen.

Millicom

Källa: Bloomberg, IMF m.fl.


32 procents ränta
 

Den föga smickrande rankingen toppas av El Salvador. Där kräver långivare hela 32 procents ränta på landets statsobligationer. I Ukraina är räntan förvisso 60 procent men där lär västvärlden komma till undsättning vid behov. De övriga pallplatserna går till Ghana och Tunisien. 

Millicoms befogade värdering 

Det här är inga länder som är stora handelspartners till Sverige eller svenska företag. Men det finns ett undantag i form av telekomoperatören Millicom, som är noterad på Stockholmsbörsen och har bortåt 50 000 svenska aktieägare. Millicom har verksamhet i såväl El Salvador som Argentina, som ligger på en sjunde plats i riskligan. Millicom omnämns ofta i analytikerforum som extremt billig. Men det finns en god anledning till det. 

ANNONS

Läs även: Cristina Stenbeck dumpar sin fars livsverk

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS