Inom tre år kommer Tesla att lansera en bil som inte kostar mer än 25 000 dollar och som i prestanda skall vara bättre än motsvarande bilar med förbränningsmotorer.

ANNONS

Den prognosen levererade nyligen Teslas VD Elon Musk vid bolagets bolagsstämma. Skulle den indikerade prisnivån realiseras är det revolutionerande. Det är nästan en halvering mot nuvarande prisnivå och en femtedel av vad en Tesla kostade för fem år sedan.

Musks prognoser bygger på att det branta prisfallet i batterikostnad fortsätter. Och än så länge tyder inget på motsatsen.

Sedan 2010 har priset fallit (inflationsjusterat) med runt 20 procent per år. Eftersom batteriet är elbilens dyraste komponent får det ett enormt genomslag i produktionskostnad. Priset för ett batteri på 75kWh, som vanligtvis sitter i Tesla 3, har sjunkit med hela 700 000 kronor sedan 2010. Där ligger förklaringen till billigare elbilar.

Priset och begränsad räckvidd har hittills hämmat elbilsförsäljningen. Nu kommer sannolikt priset att vändas till en fördel. Det brådskar att se över aktieportföljen så inga investeringar påverkas negativt av elbilarnas framfart. Nu kan det gå fort.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>