Att Norge och Tyskland är Sveriges i särklass största handelspartners förklaras ofta med den geografiska närheten.

ANNONS

Det underlättar så klart, men det finns sannolikt en viktigare förklaring. Det visar den svenske statsvetaren Anders Sundell som med hjälp av data från World Values Survey har tecknat ett relationstäcke mellan 94 länder.

Kartan bygger på nationaliteternas intressen och värderingar.

Familj viktigast

Sex aspekter inkluderades i mätningen: Familj, vänner, fritid, politik, arbete och religion. De över 100 000 tillfrågade i de olika länderna fick sedan gradera de olika storheterna.

Det är resultatet av de svaren som syns i diagrammet nedan. ” Familj” har exkluderats som måttstock eftersom det valdes som den viktigaste parametern av alla länder förutom Indonesien, som hade religion på förstaplatsen.

Norge största handelspartner
Källa: Sundell

Svenskar närmare Kina än Finland

Efter familj är vänner den högst rankade storheten. Och länder som utmärker sig där i mätningen är Sverige och Norge. De båda länderna befinner sig längst upp i vänstra hörnet.

Långt från exempelvis religion. Men med stort intresse för politik. De övriga två länderna som har nära band med Sverige och Norge i värderingar är Island och Tyskland.

Österrike och Schweiz är inte så långt borta. Intressant är att Finland och Danmark befinner sig längre bort från den här kvartetten än Kina.

ANNONS
ANNONS

Lika barn leka bäst

Med den här värderingskartan till grund så är det inte konstigt att Sveriges två största handelspartner är just Norge och Tyskland – Lika barn lika bäst.

Läs mer:

Så har centralbankerna dopat börserna. Dagens PS