En av de äldsta och mest vedertagna måttstockarna som används för att bedöma värderingen på börsen har varit att ställa börsvärdet i relation till landets BNP. Det är ett trubbigt mått, men som visat sig historiskt vara en bra ledstång.

annons
annons

Grundregeln har varit att BNP och börsvärdet ska följas åt och pendlar kring 100 procent. En avvikelse uppåt eller nedåt har indikerat köp eller säljläge. Den främste tillskyndaren av just det här måttet är Warren Buffett som anser att allt över 100 procent är bubbelvarning. 

Med den analysen har Stockholmsbörsen varit i bubbelterritoriet de senaste fem åren. Just nu är börsvärdet 155 procent av BNP. Men det är inte rekord. Vid millenniumskiftet var det högre.

Sverige är dock inte värst. I USA (diagram 2) motsvarar börsvärdet nu rekordartat över 180 procent av BNP. Det är högre än det tidigare rekordet från millenniumskiftet.

För hela världen (diagram 3) är det strax över 100 procent. Givet Buffetts pekpinne är det förståeligt att han sitter på en stinn kassa.

ANNONS
ANNONS

 

Läs mer från Investerardygnet >>