Tumregeln är att när hela finansmarknaden är optimistisk så finns det anledning att börja bli försiktig. Eller som mästerinvesteraren Warren Buffett uttrycker det: ”Be fearful when others are greedy”. Men det fungerar också åt andra hållet.

ANNONS

När marknaden är negativ och rädd finns det oftast möjligheter att göra bra affärer, dvs tanka aktier till bra priser

Bottenkänning för alla indikatorer

Ingen vet hur kriget i Ukraina kommer att sluta eller hur utdragen och allvarlig inflationen kommer att bli. Men investerarna har i alla fall förberett sig för det värsta.

I princip alla så kallade sentimentsindikatorer för börsen har bottenkänningar. Samma signaler har investmentbanken BofA erhållit i den senaste globala enkäten till världens största kapitalförvaltare.

Hög andel kontanter

Av svaren framgår bland annat att investerarna har ökat på andelen likvida medel i portföljen. Det gör man bara om det finns förväntningar på negativ avkastning för aktier och obligationer.

Andelen kassa är nu över 6 procent och lika hög som när pandemin brakade loss 2020. Men det är en högre andel än under finanskrisen.

Man får gå tillbaka ända till år 2000 och IT-kraschen för att hitta en högre andel kontanter i portföljerna. Det här är en positiv situation för aktiemarknaden. Pengarna ska ju investeras i marknaden igen så småningom och då kommer kurserna stiga igen.

Lägre tillväxt diskonterad

Likaså har förväntningarna om tillväxten kommit ned rejält. Nästan tre fjärdedelar av de tillfrågade förvaltarna tror att sämre tillväxt är i antågande (se diagram nedan).

ANNONS
ANNONS

Det är lika illa som under finanskrisen 2008. Det kan naturligtvis bli ännu sämre än de nu lågt ställda förväntningarna.

Krävs ganska lite för att få det att svänga

Men i regel blir det inte lika illa som man estimerar när det är som mörkast. Och då krävs det ganska små goda nyheter för att sentimentet ska svänga.

Relaterade artiklar:

Rea på europeiska aktier – aldrig varit så lågt värderade Dagens PS