Aktier i tillväxtaktier har fått storstryk på börsen det senaste året. Fallhöjden har varit stor med en hög värdering i utgångsläget samtidigt som räntan stigit.

ANNONS

Men nu kan raset för tillväxtaktier vara över. Åtminstone relativt sett.

Tillväxtaktier relativt värdeaktier

Nyhetstjänsten Bloomberg har analyserat värderingsskillnaden mellan tillväxtaktier, som ingår i indexet S&P500 Growth och aktier i värdebolag, som ingår i indexet S&P500 Value.

På toppen 2021 hade tillväxtföretag ett P/E -tal som var 13 enheter högre än värdeaktier.

Värderingsskillnaden borta

Nu har skillnaden krympt till 2 enheter (se diagram nedan). Det är främst en följd av olika kursutveckling men också att många tillväxtbolag prioriterat lönsamhet framför tillväxt.

Tillväxtaktier
Källa: Bloomberg

Det är en dramatisk omvärdering som sannolikt även speglar situationen på Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Under historiska snittet

Skillnaden i värdering mellan tillväxt- och värdebolag är nu densamma som för 10 år sedan och till och med under det historiska snittet.

Det här är bara relativ värdering och betyder inte nödvändigtvis att tillväxtbolag är för lågt värderade. Men de borde i alla fall inte utvecklas sämre än börsen framöver.

Teknikbolag platsar i värdebolagsindex

Kursraset och omvärderingen av tillväxtbolagen har också fått till följd att flera tillväxtbolag nu har plockats in index för värdebolag.

Andelen teknikbolag, som traditionellt brukar betraktas som tillväxtaktier, uppgår nu till 17 procent i S&P 500 Value index.

Det är rekord och den högsta andelen sedan indexet skapades 1994.

ANNONS
ANNONS

Facebook är en värdeaktie

Exempelvis kom Meta Platform (moderbolag till Facebook) in i flera värdebolagsindex vid årsskiftet. Då var värderingen på Meta mätt i P/E -tal strax över 10.

Det är en märkeshändelse. Facebook var ju tidigare något av sinnebilden för just tillväxtbolag och representerade en av bokstäverna i den berömda akronymen FAANG.

Relaterade artiklar:

Morgan Stanley: SÅ här ska du placera dina pengar i år. Dagens PS