Bra odds för börsbotten i oktober

Uppdaterad: 23 okt. 2022Publicerad: 23 okt. 2022
Nära börsbotten
Mycket talar för att börsbotten kan vara nådd nu under oktober enligt denna analys. Det innebär att vi kan se fram mot en ljusare tid på börserna framöver. (Foto: Unsplash)

När börsen fallit med över 30 procent börjar det hagla in prognoser om var börsbotten är. Vissa bedömare spekulerar i att Stockholmsbörsens botten redan har varit (29:e september).

ANNONS
ANNONS

I USA har tolfte oktober nämnts som en trolig botten. Faktum är att oktober historiskt ofta utgjort vändningen i tidigare börsras.

Oktober har varit vändpunkten – börsbotten nådd

Analysfirman Stock Traders Almanac har studerat alla kraftiga börsras sedan andra världskriget för att se var vändningen under året har ägt rum (se diagram nedan).

Det visar sig att just oktober har varit vändpunkten för de flesta börsnedgångar. Det har varit den överlägset mest pålitliga ”bottenmånaden”.

Källa: StockTradersAlmanac.com

ANNONS
ANNONS

Ännu ingen kapitulation

Om så blir fallet denna gång återstår att se. Något som talar för att börsen åtminstone borde studsa upp är det kompakta negativa sentimentet till börsen från de stora investerarna.

När alla tycker lika brukar det allt som oftast gå åt andra hållet. I andra vågskålen finns avsaknaden av en rejäl kapitulation på börsen. En börsnedgång brukar allt som oftast rundas av med panik på börsen. Det har vi inte sett än.

Sedan måste man också ha i åtanke att historien inte alltid upprepar sig. Men det är i dagsläget i alla fall något att hoppas på.

Relaterade artiklar:

Analys: Så fort kan inflationen gå ner. Dagens PS

ANNONS
ANNONS