Dagens PS

Analys: Så fort kan inflationen gå ner

Inflationen kan gå fort ner
Med en inflation som toppat på 9 procent och därefter sakta gått ner så förutspår experterna en inflation på drygt 2 procent om två år. Det låter optimistiskt. Men faktum är att det kan gå fortare än så. Åtminstone om man ska tro en analys av MacroMarketsDaily. Faller deras prognoser in så hägrar ett börsrally. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 22 okt. 2022Publicerad: 22 okt. 2022

Varje publicerad prognos av inflationen i världen nagelfars av makroekonomer och börsstrateger. Och mest uppmärksamhet får inflationssiffrorna i USA. Det är inte bara för att USA är den största och viktigaste ekonomin.

ANNONS
ANNONS

USA ligger även först i inflationscykeln av de stora ekonomierna i västvärlden. Det som händer i USA kommer sannolikt att ske i övriga länder, inklusive Sverige.

Inflationen har redan toppat

I USA toppade den under sommaren på över 9 procent. Senaste månaderna har den gått ned något men befinner sig fortfarande över 8 procent. Konsensus estimerar en inflation på drygt 2 procent om två år.

Det låter optimistiskt. Men faktum är att det kan gå fortare än så. Åtminstone om man ska tro en analys av MacroMarketsDaily | Substack.

Perfekt korrelation

Analysfirman har tittat på följsamheten mellan priserna i tillverkningsindustrin (ISM Manufacturing) och inflationen. Med tre månaders förskjutning har kurvorna korrelerat nästan perfekt under de senaste 20 åren.

Nu har tillverkningspriserna vikt nedåt (grön kurva). Det innebär att den amerikanska inflationen snart kommer falla under 2 procent, om nu sambandet mellan storheterna skall vidmakthållas.

Så fort kan inflationen gå ner

Källa: MacroMarketsDaily

ANNONS

Glädjeskutt på börsen

Om så blir fallet kommer finansmarknaden, inklusive Stockholmsbörsen, att ta ett glädjeskutt. Det ligger inte i några prognoser att inflationen faller tillbaka så fort.

Men risken, när det gäller inflationen, torde åtminstone ligga på nedsidan.

Relaterade artiklar:

Långa obligationer – 24% uppsida med låg risk. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS