Efter årets börsras har värderingen på börsen normaliserats. P/E-talet på USA-börsen är nu i nivå med snittet sedan 1990. Samma sak för Stockholmsbörsen. Men det innebär inte att allt är frid och fröjd.

ANNONS

Enligt analysfirman TS Lombart Independent Economic and Investment Strategy Research finns det nu risk för en halvering på börsen. 

Hänsyn till cyklikaliteten 

TS Lombart stöder sin tes på nobelpristagaren Robert Shillers beräkningar. Shiller har konstruerat ett justerat P/E-tal som tar hänsyn till cyklikaliteten i bolagens intjäningar (CAPE). Det innebär i praktiken att Shiller beräknar vinsten som ett genomsnitt av de senaste tio årens vinster. Därutöver har TS Lombart plottat in inflationen på y-axeln i diagrammet nedan.

inflationen
(Källa: TS Lombard)

Börsen halveras 

Det senaste halvåret har värderingen på börsen (röda prickar) fallit med 25 procent men fortfarande är värderingen, med rådande inflation, långt utanför det historiska mönstret. Om börsvärderingen ska anpassas till historiskt snitt så ska CAPE nästan halveras.  

Hoppet står till inflationen

Att vinsten, som alltså är ett 10-års snitt, skall förändras nämnvärt är inte troligt. Det hänger alltså på att inflationen sjunker för att rättfärdiga rådande värdering. Och då är det en inflation som är högst 3 procent som gäller. Där ligger också ungefär konsensusprognoserna just nu. Men då måste vi snart se att inflationen börjar falla. Annars kommer det bli jobbigt på börsen.  

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Buffett och Munger slaktar EBITDA-värderingar