Dagens PS

Börsen fortfarande kraftigt övervärderad

Nobelpristagaren i ekonomi, Robert Shiller, skapade en värderingsmodell (Shiller-PE). Enligt den modellen har börsvärderingarna bara varit så här höga vid två tillfällen tidigare. Vid techbubblan 2000 och 1929 innan den stora börskraschen på Wall Street. Är det verkligen rätt värderingar vid ett krig i Europa? (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 13 mars 2022Publicerad: 13 mars 2022

Fortfarande övervärderad enligt Shiller-PE. Efter nedgång på nästan 20 procent på Stockholmsbörsen och 10 procent i USA kanske vissa investerare börjar fingra på köpknappen igen.

ANNONS
ANNONS

Att köpa nedgångar har varit en lönsam affär de senaste 13 åren. Men tittar man på värderingen enligt Shillers modell så är den fortfarande kraftigt övervärderad.

122 års perspektiv

I grafen nedan har Shillers-P/E ( Shiller PE Ratio (multpl.com) plottats in från år 1900. Shiller-P/E skapades av amerikanen Robert Shiller som också mottagit Nobelpriset i ekonomi 2013.

Shiller-PE kan sägas vara ett konjunkturjusterat P/E-tal eftersom vinsten är ett inflationsjusterat snitt av de senaste tio årens vinster.

övervärderad

Övervärderad – dubbla nivån mot Shiller-PE

De senaste 20 åren har Shiller-PE ett snitt på cirka 20 på det amerikanska indexet S&P500. Det är den streckade kurvan i grafen ovan.

I dagsläget är Shiller-PE på 37. Det är nästan dubbla nivån. Den lilla kroken neråt som speglar de senaste månadernas börsnedgång har inte förändrat värderingen nämnvärt. Börsen är fortfarande kraftigt övervärderad.

ANNONS

Bara 1929 och techbubblan högre

Shiller-PE har bara varit uppe på de här nivåerna två gånger förut. Dels innan techbubblan brast år 2000, dels 1929 innan den stora börskraschen på Wall Street.

Att värderingen ska vara här uppe i tider av ofred, inflationsoro och förestående åtstramningar med räntehöjningar i släptåg känns inte självklart.

Relaterade artiklar:

BofA analys: Investerare flyr Europa. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS